Waarom bezoek je de Grand Prix van Monaco?
- Het is de meest begeerde Grand Prix van het seizoen
- Monte Carlo is met het vliegtuig heel snel te bereiken
- Een zeer bijzondere locatie vol autosporttraditie
- De toegangskaartjes kunnen verrassend voordelig zijn
Wat is de beste manier om deze Grand Prix te bezoeken?
Monaco is een Grand Prix die betrekkelijk eenvoudig te bereiken is. Dat kan zowel per auto als met het vliegtuig en ook per trein zijn er goede verbindingen.
Vliegtuig naar Nice
De beste optie om naar de Grand Prix van Monaco te reizen is door met het vliegtuig te gaan. Luchtvaartmaatschappijen zoals KLM, Transavia en Easyjet verzorgen rechtstreekse vluchten van Schiphol naar Nice die slechts ongeveer 2 uur in beslag nemen. De kosten vallen ook reuze mee wanneer je op tijd kunt boeken.
Trein (TGV en Thalys)
Ga je liever met de trein naar deze Grand Prix? Ook dat is mogelijk. Je neemt dan vanuit Nederland eerst de Thalys naar Brussel of Parijs. Daar stap je over op de TGV en rijd je via Lyon en Marseille door naar Nice. Deze reis duurt in totaal ongeveer 10 uur en is dus een stuk intensiever dan de reis per vliegtuig.
Auto huren of verder met het openbaar vervoer
Wanneer je per vliegtuig of met de trein naar Nice bent gereisd is het daar natuurlijk een uitstekende optie om een auto te huren en de laatste kilometers naar Monaco op die manier af te leggen. Je rijdt dan via de A8, de D6007 of M6098 betrekkelijk eenvoudig door naar Monte Carlo. Het prinsdom heeft echter ook een eigen treinstation waar je vanaf het centraal station van Nice in ongeveer 20 minuten kunt zijn.
Met eigen vervoer
Tot slot kun je natuurlijk ook gewoon met je eigen auto naar Monaco rijden. Vanuit Nederland is de bekende Route du Soleil de meest gebruikelijke optie. Wanneer je bij Avignon komt sla je af richting Marseille om vervolgens via Cannes en Nice naar Monaco te rijden. De totale reistijd is tussen de 12 en 14 uur, maar dat is zonder pauzes gerekend en ook afhankelijk van de verkeerssituatie.
Waar verblijf je? Hotels nabij het circuit
In Monte Carlo is er aan hotels geen gebrek, maar veel daarvan zijn (helemaal tijdens een Grand Prix weekend) behoorlijk prijzig. Zolang je binnen het prinsdom blijft zullen ze altijd op loopafstand van het circuit zijn. Uiteraard is ook een hotel boeken in Nice geen enkel punt. Zoals we al hierboven bespraken kun je binnen een half uur weer terug zijn in hartje Nice om naar je hotel te gaan.
Zijn er arrangementen beschikbaar?
Uiteraard zijn er voor de Grand Prix van Monaco meerdere arrangementen beschikbaar. Want ook al kun je deze race prima op eigen gelegenheid boeken en bezoeken, een arrangement kan gewoon heel makkelijk en soms ook extra voordelig zijn. De meeste arrangement bevatten een toegangskaartje tot een van de tribunes, een retourvlucht naar Nice, hotelovernachtingen voor tijdens je verblijf en de noodzakelijke transfers.
Extra exclusieve pakketten
Wanneer je optimaal van de luxe en het comfort van Monaco onder wilt dompelen zijn er ook allerlei exclusieve arrangementen beschikbaar. Dat kan bijvoorbeeld met een Yacht arrangement, waarbij je vanaf een luxe jacht de race aanschouwt. Let daarbij echter wel goed op dat reis en verblijf niet altijd zijn inbegrepen. Check dus goed wat je bij elk arrangement krijgt!
Nederlandse fans bij deze Grand Prix
Vanwege de bijzondere aard van de Grand Prix van Monaco trekt deze race een gemêleerd publiek van over de hele wereld aan. Je zult er dan ook aardig wat fans uit Nederland tegenkomen. Charles Leclerc heeft er als Monegask een eigen tribune, maar dit geldt (nog) niet voor Max Verstappen. Wanneer je echter een arrangement met tribunekaart boekt via een bekende touroperator zit je altijd samen met andere oranjefans.
Monaco: de beste tickets en tribunes
Waar je op de meeste andere circuits vaak ziet dat de grootste aantallen toeschouwers met een General Admission kaartje komen en een minderheid op tribunes zit is dit bij de glamoureuze Grand Prix van Monaco juist net andersom. Verreweg de meeste toeschouwers nemen hier plaats op een van de vele tribunes langs het circuit.
Daar staat tegenover dat – in tegenstelling tot wat je wellicht zou verwachten – de Grand Prix van Monaco zeker niet de duurste is van het seizoen. Welke tickets zijn er allemaal beschikbaar en wat zijn voordelige opties om de race te zien? Je leest het hier.
Tribunes (zitplaatsen)
Rondom het circuit worden tijdelijke tribunes geplaatst die over het algemeen behoorlijk dicht op het circuit staan. Dat komt de sensatie van snelheid natuurlijk ten goede. Maar aangezien Monte Carlo een enorm dichtbebouwd stadje is, met veel hoge gebouwen en nauwe straten, kun je vaak maar een heel klein deel van de baan zien. De juiste tribune kiezen, die daarnaast ook nog eens niet al duur is, kan dus een uitdaging zijn. Let wel op dat het aantal televisieschermen bij deze race beperkt is.
De beste tribunes
Wat ons betreft is tribune K om deze reden een aanrader. Deze grote tribune staat in de haven tussen bocht 12 en 13. Dit is een gebied waar amper gebouwen zijn en waar je dus een behoorlijk groot deel van het circuit kunt bekijken. Met de juiste zitplaats zie je de auto’s uit de Nouvelle chicane komen om dan door de snelle bochten Tabac en Piscine te scheuren. Op tribunes N, O en P zie je ongeveer hetzelfde deel van het circuit maar zit je wel een stuk verder van de baan.
Voordelige optie: General Admission (Le Rocher)
De voordeligste optie om de Grand Prix te bekijken is een kaartje kopen voor Le Rocher. Dit is het enige General Admission gedeelte voor het circuit van Monaco. Le Rocher is een heuvel aan de buitenkant van de laatste bocht van het circuit. Als je een goede plek kunt vinden is dit een relatief goedkope manier om de auto’s van dichtbij te bekijken. Er staat hier ook altijd een televisiescherm zodat je de race sowieso goed kunt volgen.
Let wel op dat comfort zeer beperkt is. De beste plekken zijn ook al heel snel bezet dus het is aan te raden zo vroeg mogelijk te zijn zodat je niet alleen maar tegen een boom aan zit te kijken. Neem je eigen stoeltjes of krukjes mee of alleen een kleed of kussentjes om op te zitten. Geef je plekje ook niet op maar houd hem de hele dag bezet, want opgestaan is hier echt plaatsje vergaan.
Prestaties Max Verstappen Grand Prix van Monaco
Max Verstappen schreef in zijn kampioensjaar 2021 de Grand Prix van Monaco op zijn naam. Hij had zich in eerste instantie achter Monegask Charles Leclerc gekwalificeerd, maar die bleek niet van start te kunnen gaan vanwege een probleem met zijn auto.
Verstappen hoefde alleen tijdens zijn pitstop de leiding een ronde lang uit handen te geven aan zijn teamgenoot Sergio Perez en reed daarna vrijwel onbedreigd naar de overwinning.
Tot deze eerste winst op Monaco had Verstappen nog geen heel gelukkige relatie met het circuit. In zijn debuutseizoen 2016 viel hij uit met een ongeluk. In 2017 eindigde hij als vijfde en het jaar erop kwam hij slechts als negende over de finish. In 2019 werd hij vierde.
Geschiedenis van de Grand Prix van Monaco
De Grand Prix van Monaco heeft een roemrijke geschiedenis en wordt verreden op misschien wel het bekendste circuit ter wereld is. De Formule 1 kent meer stratencircuits, maar geen daarvan kan tippen aan Monaco.
De layout
De smalle breedte van de baan en de roemruchte bochtencombinaties op Monaco zorgen ieder jaar wel voor verrassingen. Bijna alle wereldkampioenen hebben er wel eens weten te winnen, maar ook in de muur gelegen. Het circuit zag er lang een tikkeltje anders uit dan tegenwoordig. Zo was de Nouvelle Chicane (destijds de Chicane du Pont) bij het uitkomen van de tunnel ‘slechts’ een links-rechts combinatie en na ‘Tabac’ reden de coureurs rechtdoor om vervolgens met een haarspeldbocht start/finish weer op te draaien.
Moeilijk inhalen
Inhalen op Monaco blijft het lastigste van alle circuits. Pole-position halen is daarom extra belangrijk. Tijdens de race zijn er twee plekken waar je met genoeg snelheid en de juiste timing in kunt halen. De eerste is in bocht één (Saint Devote). Wanneer een coureur zich goed positioneert kan hij zijn bolide aan de binnenkant van de bocht naast de auto zetten. Het tweede punt is de Nouvelle Chicane bij het uitkomen van de tunnel.
Opvallende resultaten en meeste overwinningen
De coureur die de meeste successen heeft weten te behalen in Monaco is drievoudig wereldkampioen Ayrton Senna. Hij wist er in totaal zes keer te winnen, waarvan vijf keer achter elkaar (1989-1993). Hiermee heeft hij één overwinning meer dan wereldkampioenen Graham Hill en Michaël Schumacher. Van het huidige F1-veld wisten Nico Rosberg (3), Lewis Hamilton (2), Fernando Alonso (2), Sebastian Vettel (1), Jenson Button (1) en Kimi Räikkönen (1) de GP van Monaco te winnen.
Spektakelstuk met onverwachte winnaar
De meest spectaculaire GP van Monaco was ongetwijfeld die van 1996. Deze editie werd in de regen verreden en gewonnen door de als veertiende gekwalificeerde Fransman Olivier Panis, rijdend voor Ligier. Binnen één ronde waren er al vijf coureurs uitgevallen, waaronder de van pole startende Michaël Schumacher en Jos Verstappen. Uiteindelijk wisten maar vier auto’s de finish te halen. Naast Panis stonden David Coulthard (McLaren) en Johnny Herbert (Sauber) op het podium. Het zou de enige zege uit de carrière van Olivier Panis zijn.
Monaco/Monte Carlo tijdens de Grand Prix
Monaco staat bekend als een plek vol glitter & glamour. Veel Formule 1 coureurs, waaronder Lewis Hamilton en onze eigen Max Verstappen wonen er vanwege de lage belastingen en zeker tijdens de Grand Prix zijn er veel sterren uit de muziekbusiness en Hollywood te vinden. De hele haven ligt dan vol met de meest luxe jachten. Bezoekers hebben de mogelijkheid om een jacht huren. De prijzen hiervoor lopen al gauw in de tientallen duizenden euro’s.
Wat is er te beleven?
Tijdens een GP-weekend zijn er genoeg dingen te beleven in Monaco. Er zijn veel artiesten in de stad die optredens verzorgen. Daarnaast kun je zelf op pad gaan naar het casino, het prinselijk paleis en de sfeervolle cafés die verspreid door de stad te vinden zijn.
Let wel op: Monaco is prijzig
Het hoge welvaartsniveau in Monaco maakt een bezoekje wel behoorlijk prijzig. Hotels en restaurants weten wat voor publiek ze vaak over de vloer krijgen en dit zijn vaak de sterren met veel geld. Je krijgt daar echter wel een rijke en unieke ervaring voor terug, want zoals de Grand Prix van Monaco is er geen enkele autorace ter wereld.