Waarom bezoek je de Grand Prix van Frankrijk?
- Max Verstappen won hier in zijn kampioensjaar 2021.
- Schitterende omgeving voor een vakantie.
- Slechts twee uur vliegen vanaf Schiphol.
Wat is de beste manier om de Grand Prix van Frankrijk te bezoeken?
Hieronder bespreken we alles wat je moet weten wanneer je de Grand Prix van Frankrijk op het circuit van Paul Ricard wilt bezoeken.
Hoe kom je er? Vliegen
Vanuit Amsterdam kun je vliegen op het Aéroport Marseille Provence. Van daaruit is het nog ongeveer 50 kilometer naar het circuit. Een directe vlucht, bijvoorbeeld via Air France – KLM, neemt gemiddeld twee uur in beslag. Ook een tussenstop in Parijs behoort tot de mogelijkheden maar dat verdubbelt al snel de totale reistijd. Wanneer je op tijd boekt kun je al een retourvlucht vinden vanaf 150 tot 250 euro.
Met de auto naar Le Castellet
Daarnaast kun je natuurlijk ook gewoon vanuit Nederland met je eigen auto richting Zuid-Frankrijk rijden. Dan kun je bovendien mooi de omgeving verkennen van de beroemde Provence en de Côte d’Azur. De snelste route is normaal gesproken om via Antwerpen of Luik naar Luxemburg te rijden en via Nancy, Dijon en Lyon af te zakken naar Marseille. De rit duurt vanaf Nederland wel tussen de 12 en 14 uur, afhankelijk van waar je de reis aanvangt.
Vervoer ter plaatse: eigen auto of huurauto
Openbaar vervoer is buiten de steden niet zo goed beschikbaar. Daarom wordt aangeraden om een auto te huren als je per vliegtuig reist. Dit kan bij het vliegveld van Marseille bij onder meer de bekende verhuurmaatschappijen Avis, Budget, Europcar, Hertz en Sixt. Vanwege de relatief grote vraag rondom het Grand Prix weekend wordt aangeraden vooraf te reserveren.
Waar verblijf je? Hotels nabij het circuit of de camping
Je kunt ervoor kiezen om in Marseille of Toulon een hotel te pakken en elke dag de 30 tot 40 kilometer met eigen vervoer of een huurauto af te leggen. Voor de afwisseling kun je ook kiezen voor een camping in de buurt van het circuit. De camping van Camping F1 is een van de beste opties en ligt op ongeveer 20 minuten lopen van de ingang van het circuit.
Zijn er arrangementen beschikbaar?
Het aantal arrangementen voor de Grand Prix van Frankrijk op Paul Ricard is helaas beperkt. Daarom kiezen de meeste Nederlandse fans voor het zelf samenstellen van een reis en het vooraf kopen van losse tickets. Welke opties voor jou het meest geschikt zijn is afhankelijk van je wensen en voorkeuren. Met eigen vervoer of vliegen en een auto huren is de belangrijkste keus. Maar dit hangt er ook vanaf of je wilt gaan kamperen of liever een hotel neemt in Toulon of Marseille.
Nederlandse fans bij deze Grand Prix: is er een oranje tribune?
Er is geen speciale Oranje tribune bij de Grand Prix van Frankrijk maar dat betekent niet dat Max Verstappen hier niet op steun mag rekenen. Veel Nederlandse fans maken de reis naar Zuid-Frankrijk, bijvoorbeeld in combinatie met een vakantie. Je zult dus ook genoeg oranje en Verstappen caps en shirts zien bij de toeschouwers op je heen. Boek tribunetickets via een Nederlands verkooppunt wanneer je de kans om naast andere Nederlandse fans te zitten wilt vergroten.
Circuit van Le Castellet: de beste tickets en tribunes
Tijdens de Formule 1 race op Le Castellet kun je kiezen voor zowel algemene toegang als tribunetickets. Hieronder bespreken we alle opties en welke daarvan wat ons betreft de beste zijn.
General admission (staanplaatsen)
De voordeligste manier om deze Grand Prix te bezoeken is het aanschaffen van een algemene toegangsticket voor het gehele weekend. De kosten daarvan bedragen ongeveer 175 euro (voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar 100 euro). Je krijgt er toegang mee tot vier verschillende delen langs de baan. Die bevinden zich ook verspreid over het circuit langs zowel snelle als langzame bochten en het lange rechts stuk. Zo kun je op verschillende dagen dus ook telkens een ander deel van het circuit verkennen.
Tribunes (zitplaatsen)
De tickets voor de tribunes zijn helaas vrij snel uitverkocht op Paul Ricard. Het aantal plaatsen is namelijk beperkt en tribunetickets zijn populair voor dit circuit. De tribunes Saint Baume (met eigen ingang) zijn naar onze mening de beste keus omdat je de auto’s hier heel lang kunt zien. Deze tribunes vallen in de categorie Silver en je kiest het beste voor nummer 2 of 3 vanwege het uitstekende zicht op zowel de baan als de televisieschermen. Tribuneplaatsen zijn genummerd dus je hebt een vaste plek.
De beste plekken en voordeligste kaarten
Wanneer je wilt besparen op de kosten van je Grand Prix bezoeken raden we je aan om een General Admission ticket te kopen. Daarmee kun je voor een bedrag van minder dan 200 euro het hele weekend op diverse plekken langs het circuit plaatsnemen. Wil je liever toch wat comfortabeler zitten, kies dan voor de Saint Baume tribunes 2 of 3 want die bieden in onze ogen de beste prijs-kwaliteitverhouding.
Prestaties Max Verstappen Grand Prix van Frankrijk
Max Verstappen heeft nog slechts drie keer een Franse Grand Prix meegedaan. De beste prestatie was die in het kampioensjaar 2021 toen hij de race wist te winnen nadat hij ook al beslag had weten te leggen op de poleposition. Hij moest de leiding kort uit handen geven aan Lewis Hamilton maar kreeg die weer terug na de eerste ronde pitstops.
Red Bull ging daarna in de aanval door Verstappen eerder naar binnen te halen en met 18 seconden achterstand weer op de baan te brengen. In de voorlaatste ronde vertaalde het bandenvoordeel van Verstappen zich naar het terugpakken van de eerste positie. Naast de overwinning kreeg hij ook het extra punt voor de snelste ronde.
In 2018 eindigde Verstappen als tweede achter winnaar Lewis Hamilton en in 2019 viel hij met de vierde plaats net buiten het podium.
Geschiedenis van de Grand Prix van Frankrijk
Van 1950 tot en met 2008 heeft de Franse Grand Prix alleen in 1955 niet op de Formule 1 kalender gestaan. De eerste Franse Grand Prix van 1950 werd gewonnen door de latere vijfvoudig wereldkampioen Juan Manuel Fangio. Destijds werd de race verreden op het circuit van Reims. Andere circuits waar de Franse Grand Prix sindsdien heeft plaatsgevonden zijn: Rouen, Le Mans, Charade en Dijon. Tussen 1986 en 1990 werd er gereden op een ingekorte versie van Paul Ricard waarna de Formule 1 in 1991 verhuisde naar Magny-Cours.
Bernie Ecclestone
De reden dat de Formule 1 na 2008 niet meer naar Frankrijk ging bij de voormalige baas van de Formule 1 Bernie Ecclestone. Hij was geen fan van het circuit van Magny-Cours en besloot liever opkomende landen als Singapore en Abu Dhabi te gaan bezoeken. Met Liberty Media, de nieuwe eigenaren van de Formule 1 keerde men in 2018 dus terug in Frankrijk.
Terug naar Paul Ricard
In 2018 keerde Frankrijk weer terug op de racekalender na een afwezigheid van bijna 10 jaar. Dankzij de terugkeer van Renault naar de koningsklasse van de autosport en de talentvolle Franse coureurs Esteban Ocon en Pierre Gasly kreeg de Franse Grand Prix weer een kans. Hiervoor keerde de Formule 1 terug naar het circuit van Paul Ricard, nabij Le Castellet in het zuiden van het land.
Het circuit van Paul Ricard
Het Circuit Automobile Paul Ricard is een erg snel circuit. De baan kent verschillende lange rechte stukken met vooral snelle en vloeiende bochten. Het circuit is 5,8 kilometer lang waarmee je het kunt vergelijken met een circuit als Monza. De baan is helaas niet zo geliefd bij fans, vooral vanwege de lange uitloopstroken die fel blauw en rood zijn geschilderd maar ook doordat de lay-out tot weinig spannende races leidt.
Meeste overwinningen Grand Prix van Frankrijk
Alain Prost is recordhouder met vier overwinningen op dit circuit. Dit deed hij in 1983, 1988, 1989 en 1990. In totaal wist Alain Prost de Franse Grand Prix zes keer te winnen. Recordhouder is Michaël Schumacher. De Duitser was acht keer de beste in Frankrijk. Alle acht keer op Magny-Cours in 1994, 1995, 1997, 1998, 2001, 2002, 2004 en 2006. De Fransen moeten al een tijdje wachten op een Franse winnaar in eigen land. De laatste Franse coureur die dit lukte was Alain Prost in 1993.
Opvallende momenten
Een van de meest gedenkwaardige Franse Grands Prix was de editie van 2002. Michaël Schumacher won de race op Magny-Cours en besliste zo het wereldkampioenschap al in juli van dat jaar voor de vijfde keer in zijn voordeel. Dit was een reden voor de Formule 1 om het puntensysteem een jaar later iets te veranderen.
Le Castellet tijdens de Grand Prix
Het circuit van Paul Ricard ligt een paar kilometer ten noorden van Le Castellet. Le Castellet zelf ligt in het zuiden van Frankrijk in de bekende Provence. Het stadje hoort bij het arrondissement van Toulon. Le Castellet is een rustig stadje met 4.000 inwoners. Marseille bevindt zich op iets meer dan 40 kilometer ten westen van het circuit en Toulon vind je zo’n 30 kilometer naar het zuidoosten.
Rijke racehistorie
Paul Ricard heeft veel racehistorie net als heel Frankrijk dus de Formule 1 zal er erg leven. Zeker nu de Fransen weer het team van Renault hebben in de koningsklasse van de autosport. In Esteban Ocon hebben ze bovendien een groot talent die in de toekomst nog veel kan bereiken.